Het succesvolle NJK in Amsterdam in beeld

[rev_slider 2014_NJK_Amsterdam]

Uitstekende NJK korte baan voor Ed-Vo zwemmers

Afgelopen weekend heeft in het Sloterparkbad in Amsterdam de Nederlandse Jeugdkampioenschappen korte baan plaatsgevonden. Voor Ed-Vo hadden de volgende zwemmers een limiet gezwommen waardoor zij aan dit kampioenschap mochten deelnemen: Luc Kroon, Mike Schilder, Danique Bernard, Kim Groeneveld en Sterre Veerman.

Zilver en twee keer brons op vrijdag

De ochtendsessie van vrijdag bleek voor Ed-Vo al prachtige resultaten op te leveren. Danique Bernard zwom op de 400 m vrije slag een PR van ruim 7 seconden in een tijd van 5.25,38.

Vervolgens was het de beurt aan Sterre Veerman op haar tijd op de 400 m vrije slag te verbeteren. Met een tijd van 5.34,01 verbeterde zij haar beste tijd met maar liefst 22 seconden. En dat was meteen een nieuw Nederlands record gehandicapten en een bronzen medaille!!!

Luc Kroon kon dus niet achterblijven en bij de 200 meter rugslag zwom hij een geweldige tijd van 2.27,88, een verbetering van maar liefst 6,5 seconden. En dat leverde hem ook nog eens een zilveren medaille op!!!!!!! Op de 50 m vrije slag wist Luc daarna opnieuw een PR te zwemmen in een tijd van 0.28.57.

De koek bleek nog niet op, want Sterre wist op de 100 m vlinderslag ook een nieuw PR te zwemmen in een tijd van 1.29,37 en dat leverde een verbetering op van 7 seconden. En een verbetering van het Nederlands record gehandicapten!!

Ook tijdens de middagsessie op vrijdag werd er weer fantastisch gezwommen. Danique Bernard wist bij de 200 m rugslag een bronzen medaille te bemachtigen in een tijd van 2.37,61 en dat is een verbetering van meer dan 7 seconden op haar oude tijd.

Bij de 100 m vlinderslag wist Luc Kroon een pr te zwemmen van 1,5 seconden in een tijd van 1.10,99 maar die tijd was helaas net te kort om op het podium terecht te komen. Luc eindigde als vierde. Ook op de 50 meter vrije slag wist Luc een pr te zwemmen in een tijd van 0.28.57.

Het slotwoord aan het eind van de vrijdagmiddag was voor Sterre Veerman, die een mooie derde tijd liet noteren in de 50 m vrije slag van 32,13 en daarmee was zij bijna maar liefst 3 seconden sneller dan haar oude tijd. Op basis van de IPC-puntentabel kwam Sterre maar 24 punten tekort om de bronzen plak te bemachtigen, maar de gezwommen tijd was wel goed voor een nieuw Nederlands record gehandicapten in haar klasse S12.

Twee keer goud en twee keer brons op zaterdag

De zaterdagochtendsessie van het NJK leverde opnieuw fantastische resultaten op. De bronzen medaille die Danique Bernard op vrijdag  op de 200 meter rugslag zwom, smaakte klaarblijkelijk naar meer. Als eerste zwemmer namens Ed-Vo op de 100 meter rugslag verbaasde zij vriend en vijand door naar een fantastische tijd van 1.11.26 te zwemmen, een verbetering van maar liefst 4,5 seconde. Maar het mooiste was dat deze tijd ook de winnende tijd was en dat betekende voor Danique een gouden medaille en dus Nederlands kampioen junioren 1 rugslag 100 meter!!!!!!!

Sterre Veerman was vervolgens aan de beurt bij de gehandicapten. De prestatie van Danique gaf haar ook vleugels want met een tijd van 1.20.24 verbeterde zij haar eigen nationale record met ruim 3,5 seconden en dus een nieuw Nederlands record gehandicapten. Was haar tijd gisteren nog net niet genoeg voor een derde plaats op de 50 m vrije slag, dit keer sloeg de weegschaal van de IPC-puntentabel wel naar de goede kant en veroverde Sterre tevens de bronzen medaille op de 100 m rugslag!!!!! De door haar gezwommen tijd van 1.20,24 bleef ook onder de richttijd voor de EK die in augustus van dit jaar in Eindhoven worden gehouden!

Als derde zwemmer namens Ed-Vo verscheen Mike Schilder aan de start van de 200 m vrije slag  jongens junioren 2. Mike had een inschrijftijd van 2.19.,27 welke tijd hij twee weken geleden tijdens limietwedstrijden in Leiden had gezwommen. Vandaag wist hij deze tijd met maar liefst 3,5 seconden te verbeteren tot 2.15,85. Een geweldige PR!!!!

Tijdens de zaterdagmiddagsessie mocht Luc Kroon de spits afbijten op de 100 meter rugslag. Hij wist met een formidabel nieuw PR van ruim 2 seconden de winnende tijd te zwemmen bij de junioren 1 van 1.07,59. Goud en dus Nederlands kampioen!!!!!

Danique Bernard was vervolgens aan de beurt op de 200 meter vrije slag. Zij wist haar persoonlijke beste tijd met maar liefst 7 seconden te verbeteren naar een prachtige tijd van 2.24,97.

En alsof de koek nog niet op was zwom Sterre Veerman in haar 200 meter vrije slag naar een tijd van 2.40,47. Deze tijd betekende een verbetering van haar eigen Nederlandse record met precies 13 seconden. Deze tijd was goed voor een derde plaats en dus voor de derde keer brons voor Sterre.

Op de 200 meter wisselslag wist Danique vervolgens nog eens uit te halen door een prachtige PR van weer bijna 7 seconden, waarmee haar eindtijd uitkwam op 2.48,71.

Het slotwoord was aan Sterre Veerman die in haar 200 meter wissel op weg leek naar een prachtig nieuw Nederlands record, maar helaas voor Sterre werd een foutief keerpunt haar fataal met een diskwalificatie tot gevolg.

Nog een keer goud op slotdag

Dat de vermoeidheid bij NJK-gangers na twee volle dagen van zwemmen een rol gaat spelen bleek tijdens de zondagochtendsessie.

Sterre Veerman verscheen als eerste aan de start op de 100 meter schoolslag. Op deze voor haar niet favoriete afstand wilde zij graag een nieuw Nederlands record zwemmen en dat leek ook te gaan lukken. In een tijd van 1.49,00 tikte zij aan en dat betekende een verbetering van haar eigen record met 3 seconden. Maar na afloop was de teleurstelling groot want de jury oordeelde dat Sterre haar beenslag niet goed had uitgevoerd waardoor zij uit de uitslag werd geschrapt.

Luc Kroon verscheen als tweede Ed-Vo zwemmer aan de start op de 100 meter vrije slag junioren 1. De snit van gisteren, toen hij op de 100 meter rugslag de eerste plaats behaalde, was nu niet meer volledig aanwezig. Toch wist Luc net onder zijn oude tijd van 1.03,35 te blijven door in een tijd van 1.03,28 aan te tikken.

Tijdens de middagsessie kwam eerst Danique Bernard aan de start op de 100 meter vrije slag junioren 1. In de laatste serie van haar programma startte zij in baan 1. Tot halverwege de wedstrijd ging het gelijk op, maar in de tweede helft nam Danique afstand. Op wilskracht bleef zij ook de laatste meters overeind en verraste vervolgens iedereen door als eerste aan te tikken in een tijd van 1.03,05. Een verbetering van haar persoonlijke tijd met bijna 3 seconden. En dus Nederlands kampioen!!!!

Meteen na deze race was het de beurt aan Kim Groeneveld. Kim leek op weg naar een mooie tijd, maar bij het laatste keerpunt maakte zij een klein foutje waardoor zij uiteindelijk net boven haar persoonlijk record uitkwam.

Het slotwoord was voor Sterre. Getergd door haar twee vorige diskwalificaties zwom zij in haar 100 meter vrije slag naar een nieuw nationaal record van 1.10,46. Een verbetering van haar oude toptijd van maar liefst 3,5 seconden. De tijd bleek op basis van de IPC-puntentabel net niet genoeg voor een podiumplaats: een vierde plaats was het uiteindelijke resultaat.

Hoofdcoach Ricky Jørgensen zag samen met de trainers André Buijs, Jenny Kroon en Ingrid Bernard hoe Ed-Vo met in totaal 5 zwemmers de volgende prijzen in de wacht wisten te slepen:
Goud voor Danique Bernard op 100 meter rugslag meisjes junioren 1P1040248
Goud voor Danique Bernard op 100 meter vrije slag  junioren 1
Brons voor Danique Bernard op 200 meter rugslag meisjes junioren 1
Goud voor Luc Kroon op 100 meter rugslag jongens junioren 1
Zilver voor Luc Kroon op 200 meter rugslag jongens junioren 1
Brons voor Sterre Veerman op 200 meter vrije slag gehandicapten
Brons voor Sterre Veerman op 400 meter vrije slag gehandicapten
Brons voor Sterre Veerman op 100 meter rugslag gehandicapten

Daarnaast wist Sterre op de volgende afstanden een nieuw Nederlands record gehandicapten in de klasse S12 te zwemmen: 50 meter vrije slag, 100 meter vrije slag, 200 meter vrije slag, 400 meter vrije slag, 100 meter rugslag en 100 meter vlinderslag.

De balans na drie dagen NJK is natuurlijk fantastisch: 3 x Goud, 1 x Zilver en 4 x Brons!!!!

Helaas moesten de NJK-gangers het doen zonder Michelle Verhoeven die door een schouderblessure het NJK moest laten schieten. In totaal werden door de vijf zwemmers van Ed-Vo 15 persoonlijke records gezwommen, waaronder 6 Nederlandse records gehandicapten.

Meer informatie
KNZB uitslagen
Meer foto’s NJK