Luc Kroon en Danique Bernard in Australië

Luc en Danique hebben meegedaan aan de 48e editie van de International Children Games in het Australische Lake Macquarie van 6 t/m 11 december 2014. Sport is bij uitstek de manier om respect te bevorderen. Dus wat is er beter dan kinderen hier zo vroeg mogelijk mee in aanraking te brengen? Zo dacht ook de Sloveense gymleraar Metod Klemenc, die de International Children’s Games (ICG) in 1968 voor het eerst organiseerde.

Sindsdien zijn de ICG uitgegroeid tot sportevenement van wereldformaat, erkend door het Internationaal Olympisch Comité. Jaarlijks delen duizenden kinderen in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar, uit ruim veertig verschillende landen, hun Olympisch gedachtegoed met elkaar en met het publiek.

In 2015 zijn we alweer toe aan de 49e editie en voor het eerst komen de ICG naar ons land. Alkmaar treedt hiermee in de voetsporen van wereldsteden als Sydney, San Francisco, Athene en Bangkok. Van 24 t/m 29 juni worden deze spelen georganiseerd in Alkmaar met de volgende sporten : voetbal, tennis, zwemmen, golf, turnen, judo, beachvolleybal, volleybal en atletiek.

Luc en Danique trainen sinds begin 2014 bij het Talenten Centrum van KNZB in Alkmaar onder leiding van trainer Ronald Stolk en daarom zijn ze gevraagd om mee te gaan naar Australië. Het team van de stad Alkmaar bestond uit in totaal 16 kinderen, waarvan 1 dames voetbalelftal,  4 zwemmers, 3 turners en 2 golfers.

Dinsdagochtend 2 december vertrok het team sporters met begeleiders naar Hong Kong, daar hebben ze een stadstour gemaakt waar diverse bezienswaardigheden hebben bekeken. In de avond hebben ze daar een diner gehad in Chinees restaurant en om 8 uur ’s avonds zijn ze naar de TST Promenade gelopen voor de beroemde Symphony of Lights Show.

Hong-Kong-light-show-2

Na de overnachting in Hong Kong zijn ze naar Sydney gevlogen waar ze in de avond aankwamen, daar verbleven ze 2 nachten. Sydney is de oudste en grootste stad van Australië met 4 miljoen inwoners. Met de stadsrondrit door Sydney hebben ze de belangrijke bezienswaardigheden gezien zoals Opera House, Darling Harbour, Harbour Bridge, St. Mary’s Cathedral en Kings Cross. Daarna zijn ze naar Bondi Beach gereden en naar het Featherdale Wildlife Park. Hier hebben ze kangaroes uit hun hand laten eten en mochten ze op de foto met  een koala.

DSC_0131

DSC_0191

6 december begonnen de spelen in Lake MacQuirie, er was een openings ceremonie waar alle teams zich voorstelden en waarna er diverse optredens waren. Het team van Alkmaar sliep op de campus van Newcastle University en het was heel gezellig met alle sporters van diverse landen onder mekaar. Er zijn veel contacten gelegd en in juni komen veel van deze sporters naar Alkmaar voor de volgende Internationale Children Games.

Dag erna begonnen de wedstrijden. Er is door Danique en Luc goed gezwommen en persoonlijke records zijn verbeterd. Maar het is helaas niet gelukt om medailles in de wacht te slepen, dit komt voornamelijk doordat er 1 competitie was voor leeftijden 12 t/m 15.  Voor Luc en Danique die in de jongere groep vallen is het erg moeilijk om te winnen van zwemmers die een paar jaar ouder zijn.

IMG_5325210985105

Het lukte het voetbal-meidenteam van Alkmaar wel om goud te behalen, dit is de 2e keer op rij dat dit voetbalteam wist te winnen, vorig jaar in Canada wonnen zij ook goud. De turners wisten ook 2 keer brons te behalen,  een hele goede prestatie van het kleine team van stad Alkmaar. Op 11 december was de sluitingsceremonie en daarna vlogen ze eerst weer naar Hong Kong waar ze gelijk overstapten op het vliegtuig naar Amsterdam waar ze op vrijdagochtend 12 december weer aankwamen.

Het was een fantastisch avontuur voor Luc en Danique waar ze veel ervaringen opgedaan hebben zowel wat cultuur en wat sport betreft.

P1050703